Winterbanden

Waarom winterbanden?
• Alleen winterbanden bieden bij lage temperaturen de hoogste vorm van zekerheid. Al vanaf 7° Celsius en lager vermindert de grip van gewone banden.
• Winterbanden kunnen in tegenstelling tot zomerbanden niet ´bevriezen´. Dit garandeert zekere rijomstandigheden en een optimaal comfort.
• Moderne winterbanden zijn net zo geluidloos en comfortabel als zomerbanden en slijten niet sneller.
• Speciaal profiel voor hogere waterafvoer, dus minder kans op aquaplaning en slipgevaar.
• Veel veiliger bij sneeuw, nat wegdek, bladeren, gladheid enz.
• Betere bestuurbaarheid tijdens remmen en uitwijken.
• Geen extra kosten maar een slimme investering: U spaart immers de zomerbanden.

Wanneer kan ik het beste winterbanden monteren?
Zodra de temperatuur zakt onder de 7 graden Celsius presteren winterbanden beter dan gewone (zomer)banden. Door de lage temperatuur wordt het rubber van een zomerband harder en verliest daardoor veel van zijn goede eigenschappen (grip, comfort). De banden verliezen dan hun grip op het wegdek en als u remt duurt het langer voordat u stilstaat. Meestal worden de winterbanden gemonteerd in oktober/november. Bij hogere temperaturen neemt de slijtage van de winterband behoorlijk toe. Dus zodra het weer omslaat van overwegend koud naar overwegend warm, kunt u het beste uw zomerbanden weer laten monteren. Dit is meestal rond maart/april. Dankzij de specifieke vorm van de winterband, die het water onder de band afvoert, vermindert een winterband de risico’s van aquaplaning. Bezuinigen op winterbanden is niet slim, want daarmee bezuinigt u op veiligheid!

Voldoen twee winterbanden?
Het lijkt logisch en kostenbesparend om de aandrijfwielen van winterbanden te voorzien en de vrijdraaiende wielen op het zomerprofiel te laten staan. Dit is echter niet het geval en brengt risico´s met zich mee. Zo wordt door het remmen het gewicht op de voorwielen verhoogd. Voertuigen met achterwielaandrijving worden dan hoofdzakelijk door de zomerbanden, die weinig grip hebben, vertraagd.

Onderzoek naar winterbanden
Hoewel het gebruik van winterbanden volgens zowel de ANWB als 3VO een aanzienlijke betere grip oplevert op de weg vanaf temperaturen lager dan zeven graden Celsius, gebruikt slechts vijf procent van de automobilisten in Nederland winterbanden. Dit is vooral toe te schrijven aan de gebrekkige kennis van Nederlanders over winterbanden. Zo weet 90 procent van de mensen niet wat het effect van winterbanden is op de remweg bij gladde en natte wegen. Verder is 92 procent van de Nederlanders niet op de hoogte van de weersomstandigheden waarbij je het beste met winterbanden kunt rijden. Een kleine 60 procent kan winterbanden niet onderscheiden van zomerbanden. En dit terwijl de Nederlandse automobilist banden, na de remmen, als de belangrijkste auto-onderdelen beschouwt voor hun verkeersveiligheid. Deze resultaten zijn naar voren gekomen uit een recent onderzoek, dat TNS NIPO onder 750 automobilisten in Nederland heeft gehouden. Volgens 3VO wijst onderzoek door de jaren heen uit dat 25 tot 35 % van alle aanrijdingen een gevolg is van het weer. Gladheid is bij slechte weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw en ijzel, bij vier op de vijf ongevallen de oorzaak.